Chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) maakt zich grote zorgen over de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Het bedrijf is een van de grootste leveranciers aan technologiegigant Apple en een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinemaker ASML.

Oprichter en vertrekkend voorzitter Morris Chang waarschuwde in zakenkrant The Financial Times dat het handelsdispuut tussen de twee grootmachten de bevoorradingsketen voor Apple zou kunnen verstoren. ,,Het is een nieuwe uitdaging, waar ik in het verleden nooit mee te maken heb gehad”, aldus Chang. ,,Maar mijn opvolgers moeten met dat risico omgaan”, voegde hij toe.

TSMC maakt de meeste chips voor de iPhones van Apple, bij fabrieken in Taiwan. Maar niet alleen de Apple-keten kan in gevaar komen, Chang sprak ook over negatieve gevolgen voor de ,,bredere leveringsketen voor mobiele telefoons”.

Chang probeerde ook het conflict tussen China en de Verenigde Staten te vergelijken met de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Japan in de jaren zeventig. Destijds was hij de baas van de halfgeleidertak van Texas Instruments. ,,We hebben het destijds redelijk vreedzaam en bevredigend opgelost, voor zowel Japan als de Verenigde Staten. Op dit moment lijkt het niet zo vriendelijk”, aldus de bestuurder.

Trump wil handelstekort met China terugdringen

De Amerikaanse regering wil dat China zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten aanzienlijk terugdringt. Nu nog worden vanuit China veel meer producten naar de VS verscheept dan andersom. Het verschil is momenteel nog 375 miljard dollar. Dat gat moet in 2020 met minstens 200 miljard dollar zijn verkleind.

Een Amerikaanse handelsdelegatie voert onder leiding van Steve Mnuchin, Amerikaans minister van Financiën, momenteel gesprekken om handelsgeschillen tussen de twee grootste economieën van de wereld op te lossen. De VS eisen verder dat China meer doet om patentschendingen tegen te gaan en subsidies voor de eigen maakindustrie worden teruggeschroefd. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn de landen het over verschillende zaken eens, maar over een aantal nog niet.

China zou zich bereid hebben getoond meer Amerikaanse goederen te importeren, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Volgens de ingewijden bood Peking ook aan importheffingen op Amerikaanse producten te verlagen, waaronder die op auto's.

De spanningen tussen de VS en China zijn hoog opgelopen, nadat president Donald Trump importheffingen op staal en aluminium had ingesteld. Een van de zwaarst getroffen landen was China, dat daarom dreigt met invoerheffingen op tal van Amerikaanse producten. De VS behouden zich het recht voor extra importheffingen in te voeren.